Det nære sundhedsvæsen, læserbrev fra Inger Moos

Inger Moos, byrådskandidat for Enhedslisten, Hårby Bygade 15, 8660 Skanderborg

Marie er 85 år, hun blev udskrevet fra sygehuset i forgårs med armen i gips. Den første dag var hendes datter hos hende hele dagen, hun havde taget fri fra arbejde.

Nu er det blevet tirsdag, og en nabo kigger forbi. Alt er kaos, Marie har ondt i armen, kan ikke finde sine piller, skal på toilettet og aner ikke, hvem der kommer for at hjælpe hende, og hvem hun kan ringe til nu.

Hun har fået en plan fra kommunen for, hvem der hjælper hende med medicin, mad, genoptræning, bad og toiletbesøg, men hun kan ikke finde den, og det kan naboen heller ikke. Naboen ringer til datteren, der er på arbejde, hun lover at komme om aftenen og fortæller naboen, hvor hun kan finde planen og telefonnumrene.

Marie var heldig, at en nabo kom forbi. Hun burde ikke have været overladt til sig selv så hurtigt efter behandlingen på sygehuset.

“Det nære sundhedsvæsen”, hvor man stræber efter at behandle folk i deres eget hjem efter få dages indlæggelse eller et ambulant indgreb, kan være en fordel for yngre med styr på netværk og kommunikation, men ældre har ofte ikke de kompetencer.

Enhedslisten vil arbejde for, at beredskabet i Skanderborg Kommune udbygges med flere akutpladser på kommunens institutioner og flere døgnbemandede akutteams.

Der bør løbende holdes øje med, hvad der udgør det gode efterbehandlingsforløb, og hvad det reelle behov for støtte er.

Læsebrevet er bragt i Lokalavisen 20. september 2017 DEBAT: “Det nære sundhedsvæsen”

Foto: iStock